Glorija Peranić

Izazovi roditeljstva: Kako odgajati dijete kada je u izazovnim zdravstvenim situacijama i biti mu podrška?"

Glorija Peranić

Izazovi roditeljstva: Kako odgajati dijete kada je u izazovnim zdravstvenim situacijama i biti mu podrška?"

Epizoda: Maja

Pristup: sociološki

Sugovornica: Glorija Peranić, mag. edukacijske rehabilitacije, prvostupnica ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja

Voditeljica:  Zrinka Štetić Grubešić

Opis epizode

Roditeljstvo je najljepša, ali ponekad i najteža uloga u životu. I kada su uvjeti idealni, biti roditelj nosi sa sobom nevjerojatnu odgovornost, a kada se dijete teže razboli taj zadatak postaje još teži. Roditelji se u nekim situacijama ponašaju intuitivno, nekima ide lakše, nekima teže, neki imaju bolju potporu sustava i okoline od nekih drugih. Glorija Peranić svojim radom educira roditelje, trudi se biti “prevoditelj” između roditelja i djece, a ovom prilikom s našom Zrinkom razgovarala je o sljedećim temama:

  • Koji su najveći problemi s kojima se roditelji danas susreću
  • Kako pripremiti dijete, ali i sebe kao roditelja na odlazak djeteta u bolnicu?
  • Kada je riječ o nekim težim bolestima, kako objasniti djetetu da neke uobičajene stvari više ne može raditi radi vlastite sigurnosti?
  • Trebaju li roditelji djecu s težim dijagnozama upisivati u jaslice, vrtić, igraonice?
  • Djeca često znaju biti okrutna i rugati se djeci s drugačijim potrebama – kako pomoći djetetu da se nosi s takvim reakcijama?
  • Kako dati djetetu prostora da propitkuje sebe i svoje emocije?

O Gloriji

Glorija Peranić

Glorija Peranić stiče zvanje Magistra Edukacijske rehabilitacije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci postaje Prvostupnica ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Pri američkom udruženju „Positive Discipline“ stiče certifikat za edukatora roditelja što ju čini prvom Međunarodno certificiranom edukatoricom roditelja po principima Pozitivne discipline u Hrvatskoj. Stručnu praksu odrađuje u Centru izvrsnosti Together To Go u Milanu. Provodi individualne terapije s djecom s TUR pri Kabinetu za edukacijsko-rehabilitacijsku podršku “Sinapsus” u Zagrebu, a pri Institutu D.O.M. u Zagrebu je i edukantica četverogodišnje Dječje i adolescentne integrativne psihoterapije. Po završetku studija, odlučuje kako želi roditeljima prenijeti tehnike pravilnog odgojnog pristupa i u skladu s tom željom stvara svoj brend “Edukatorica za odgoj”.

Što za Anđelu znači pojam “rastanak”?

Moram priznati da se moj pojam o riječi rastanak promijenio otkad pratim ovaj projekt. Ranije bih vjerojatno odgovorila da pod rastankom povezujem nekakav odlazak, napuštanje, suze, odvajanje. Ali danas mi je asocijacija uvijek rastanak-sastanak. I svaki put vidim tu riječ rast. Iz današnje perspektive i u svojim prijašnjim rastancima vidim kako su bili nužni za rast i vidim kako rast i rastanak zapravo idu zajedno.

Galerija