Lidija Arambašić

Inducirani pobačaj – borba s osudom i prepoznavanje emocija

Lidija Arambašić

Inducirani pobačaj – borba s osudom i prepoznavanje emocija

epizoda serijala: Ivančica

pristup: sociološki

sugovornica: Lidija Arambašić, psihologinja

voditeljica: Zrinka Štetić Grubešić

Opis epizode

Inducirani pobačaj je, pogotovo posljednjih godina, vrlo kontroverzno pitanje oko kojeg ljudi često zauzimaju radikalne pozicije. Rasprave oko toga što je moralno, ispravno i tko ima pravo na pobačaj, a tko nema su jedno, ali životi žena koje moraju donijeti odluku su nešto sasvim drugo – u svakom slučaju nisu apstraktno ideologiziranje. Iako postoji ideja da nam gubitak ne pada teško ako smo se sami odlučili na taj put, žene koje su se odlučile na pobačaj taj događaj proživljavaju emotivno kao i svaki rastanak. Prema tome, veliko je pitanje i kako okolina, usred svih bučnih rasprava, može stvoriti zdrav okvir za komunikaciju sa ženom koja se odlučila na pobačaj. Psihologinja Lidija Arambašić daje odgovore na to i niz drugih pitanja:

  • kakvi su stavovi našeg društva o induciranom pobačaju kao činu na koji se žene odlučuju?
  • kako se nositi s osuđivanjem okoline?
  • zašto smatramo pobačaj teškim događajem iako roditelji dijete nisu ni upoznali?
  • ima li muškarac uopće pravo sudjelovati u odluci o pobačaju?
  • koji naši postupci sigurno neće pomoći tugujućim roditeljima?

O Lidiji

Lidija Arambašić

Lidija Arambašić je hrvatska psihologinja (Zagreb, 4. VIII. 1957). Diplomirala je (1981) i doktorirala (1994) psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je i zaposlena od 1982. god., od 2007. u zvanju redovitog profesora. U svojem se nastavnom i znanstvenom radu ponajprije bavi područjem stresa, traume, gubitka i procesa tugovanja te psiholoških kriznih intervencija. Voditeljica je mnogih edukacija za stručnjake pomagačkih zanimanja, a bavi se i pružanjem psihološke podrške ljudima koji tuguju i ljudima u krizi. Uz brojne znanstvene i stručne radove, napisala je i sveučilišni udžbenik Gubitak, tugovanje, podrška (2005).

Što za Lidiju znači pojam “rastanak”?

Prva asocijacija jest da je to suprotno od sastanak, gramatički, jezički itd. Ali ono što mi je zapravo prava asocijacija proizlazi iz prva 4 slova riječi – rast. Rastanci su teški i bolni i traju, ali ako smo dovoljni znatiželjni, spremni i otvoreni učenju, iz svakog rastanka možemo nešto naučiti za neki sljedeći sastanak – ali i za neki sljedeći rastanak.

Galerija

fotografkinja: Rahela Poljak / @rahelapoljakphotography