Tihana Brkljačić

Oproštaj i sjećanje na kućnog ljubimca

Tihana Brkljačić

Oproštaj i sjećanje na kućnog ljubimca

epizoda serijala: Tatjana

pristup: psihološki

sugovornica: dr.sc. Tihana Brkljačić, znanstvena savjetnica, izv. prof.

voditeljica: Ana Žulec Ivanković

Opis epizode

Koliko god kućni ljubimci ovise o nama, može se reći da i mi ovisimo o njima – pružaju nam emocionalnu potporu, postaju dio obitelji, oblikuju našu svakodnevnu rutinu. Bilo da je naš najbolji prijatelj pas, mačka ili nešto treće, rastanak nam nikada neće lako pasti. Na pitanja o tome kako se nositi s tom posebnom vrstom rastanka odgovara socijalna psihologinja Tihana Brkljačić:

  • kako se pripremiti na smrt kućnog ljubimca?
  • ima li sličnosti u fazama tugovanja kao i kad izgubimo dragu osobu?
  • treba li nakon smrti kućnog ljubimca što prije nabaviti novog ljubimca?

O Tihani

Tihana Brkljačić

Dr.sc. Tihana Brkljačić, znanstvena savjetnica, izv. prof. Rođena sam 1973. u Zagrebu. Godine 1996. završila sam studij psihologije na FFZG-u, a 2003. sam diplomirala s temom iz socijalne psihologije. Od 1998. radim na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, a od prije 10 godina i na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Tijekom karijere predavala sam na FER-u, Hrvatskim studijima, FSB-u i FF-u u Splitu te Hrvatskoj olimpijskoj akademiji. Moji profesionalni interesi vezani su uz istraživanja zadovoljstva životom, subjektivne dobrobiti, komunikacije i igranja. Objavila sam više od 50 znanstvenih i stručnih radova, sudjelovala na 50-ak znanstveno-stručnih domaćih i međunarodnih skupova. Osmislila sam kolegij Psychology of Human-Animal Bond na HKS-u i FF-u u Splitu.

Što za Tihanu znači pojam “rastanak”?

Rastanak za mene ima negativnu konotaciju. S jedne strane znači da je rastanku prethodila neka čvrsta povezanost i da se dogodilo nešto zbog čega je ta povezanost pukla.

Galerija

fotografkinja: Rahela Poljak / @rahelapoljakphotography